Puslapiai

2009 m. lapkričio 20 d., penktadienis

Ką aš prisiminiau kai mokiausi ekonomikos

Keinsas laikomas makroekonomikos pradininku. Aš tikiu, kad dabartiniai studentai mokosi apie jį, bet tuo metu kai mokiausi aš Keinsas mūsuose tik atsirado.
Aš dabar galvoju, ar teisingai supratau Keinsą. Viską rašau iš atminties nes tai buvo pirmas ekonomistas, kuris man padarė didžiulę įtaką, bet ne kaip makroekonomikos specialistas, o kaip žmogus teisingai suvokęs naujų poreikių atsiradimo dėsnį. Ekonomika tik priemonė.



Aš Keinsą atradau dar Sąjūdžio laikais, bet tai buvo tik visa ko pradžia.
Ne be Keinso pagalbos aš trečiame kurse rašiau kursinį "Džiaugsmas ekonomikos moksle" nagrinėjau pramogų industriją. Tada sakiau,kad ji turės kilti. Realiai Lietuvoje tų pramogų dar nebuvo. Dabar gailiuosi, kad parašiau nes nežiūriu tų pramogų.
Bet situacija, kuri buvo Keinso laikais yra visiškai kita nei dabar. Pav. automobilis dabar jau tampa kamsčiu. O Keinso laikais dar ir kelių nebuvo. Ruzveltas labai gerai pasinaudojo Keinso teorija ir Amerika nusitiesė kelius panaudodama viešuosius darbus. Bet tuo metu keliai, kaip ir kanalai CCCP buvo statomi karučiais ir kastuvais. Šiandien to jau nepadarysi.
Bet ar ne ta pati Keinso teorija kalbėjo ir apie naujų poreikių atsiradimą ir vystymą? O jei taip tai šiandien materialiniai poreikiai jau beveik užpildyti ir turi atsirasti nauji. (mane labiau ši sritis domina).
Maistas, šiluma, rūbai ir pramogos (tame tarpe ir turizmas) jau užpildė rinką ir dabar pagal evoliucijos dėsnius turėtų vystytis nauji poreikiai. Mane domina, kokie nauji poreikiai vystysis žmoguje. Juk pastarojo metų ekonomika slopino žmogaus poreikius nes nežinojo naujų. Kitaip tariant BUKINO ŽMONES.
Kitaip sakant Keinso teorija, kiek aš prisimenu , turi dvi dalis. Tai ta, kuria rėmėsi pastarojo laikmečio ekonomika ir kita kuri kalbėjo apie poreikius ir naujų poreikių vystymą. Mane asmeniškai domina pastaroji šios teorijos dalis ir jei aš neapsirinku tai buvo jaunasis Keinsas.

Komentarų nėra: