Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis

Korupcija-gyvuliškas poelgis.


Oi kaip seniai rašiau! Vasara. Darbo daug. O mano sodyba pilna ne tik kačių, bet ir moterų. Nors aš turėčiau rašyti autoresponderį, tvarkyti tinklapį, bet man rūpi charakterizuoti kyšį iš žmogiškos pusės ( o gal žmoniškos....net nežinau).
Aš nesicaskinsiu, o daiktus-reiškinius vadinsiu tikraisiais vardais.


Kyšio davimas ir kyšio ėmimas yra gyvuliškas poelgis. Taškas. Galėčiau tuo ir pabaigti, bet, matyt, privalau paaiškinti.

Ištrauka iš google paieškos sistemos. Uždaviau klausimą: korupcijos reitingai:
„9 vasario 2011 ... Būtent oligarchų klasės įsigalėjimas nulemia tiek didelę korupciją (Lietuva pasaulinėje korupcijos reitingų lentelėje užima 47 vietą, ...“

Net nepuolu skaityti pačio straipsnio. Tai nėra svarbu.

Ar gyvuliai duoda kyšį, ar gyvuliai ima kyšį? Ko gero nei taip, nei anaip. Gyvuliai pataikauja. Gyvuliai kyšininkauja jiems suprantamu būdu. Silpnesni stengiasi įsiteikti stipresniems. Tai daro vilkai, šunys, liūtai ir kt. Tai normalu. Tame nieko nėra blogo. Toks poelgis garantuoja jų išlikimą. Tokia yra tvarka.

Išskirtinis žmogaus bruožas yra padėti kitam kaip sau.... mylėti kitą kaip save ir t.t. Šią formulę traktuoja beveik visos religijos. Remiantis šuo principu žmogus sukūrė pagalbos organizacijas: medicinos, policijos ir kt. Remiantis šiuo principu dirba visos valdiškos institucijos: valdininkija, ministerijos, Seimas ir kt.

Bet jei šių institucijų darbuotojai neatlieka savo funkcijų, o jei atlieka tai tik dėka kyšio, tai apie kokį žmogiškumą galime kalbėti?

Šio straipsnio tikslas nėra kažką smerkti. Nes norėdami tapti žmonėmis mes turime išeiti iš gyvuliškos vergovės. Gyvuliškų vergovės formų yra daug. Korupcija tik viena iš jų. Mano tikslas užprotokoluoti tai ką mes turime žmogiško ir gyvuliško.
O iš čia klausimas. Ar mums reikalinga žmogiška aplinka, ar ne? Jei reikalinga tai prieš duodami kam nors kyšį, gal susimąstysime?

Komentarų nėra: