Puslapiai

2019 m. gruodžio 10 d., antradienis

Neturi pasyvių pajamų, neturi normalios pensijos. II dalis

Nuo praeito šimtmečio 7-8 dešimtmečių prasidėjus trečiai techniniai revoliucijai gerbūvis BVP kuriamas vis daugiau ne tiek dėl pačio darbo, o dėl aukštesnio lygio technikos (automatizacija, kompiuterizacija ir pagaliau  ateina  robotizacija), kitais žodžiais tariant, dėl kapitalo. Iš čia seka, kad darbo užmokestis nedidėja, bet didėja kapitalo dalis. todėl norint gauti pajamas proporcingas sukuriamam BVP reikia būti  kapitalistu arba investuotoju. Kas yra vienas ir tas pats.
 Užbėgant į priekį, tiesioginio žmogaus darbo bus vis mažiau ir mažiau. Tai rodo, kad ir šis paveiksliukas paimtas iš Ilja Laurso video;
Jeigu jau naujos technologijos sugeba vairuoti automobilį, sudarinėti sutartis, daryti paprastas operacijas ar net rašyti straipsnius tai darbo  vertė kris. Investicijų svarba didės.
 O iš čia seka įdomios išvados, kuriomis man  nu jau labai norisi pasidalinti. Norint susikurti gerbūvį reikia plėsti, vystyti kapitalą, bet ne darbą. Kitaip sakant: NORINT SUKURTI PAŽADĖTĄ ŽEMĘ AR ROJŲ, AR KOMUNIZMĄ (sąvokas rinkitės pagal skonį) REIKIA KURTI IR VYSTYTI KAPITALIZMĄ. Ne darbas sukūrė žmogų, o mintis, idėja. Žmogus pirmą kartą prikabinęs noragą prie arklio ar jaučio yra daugiau prisidėjęs prie "Žmogaus" kūrimo nei visi kiti kurie naudojosi šia idėja iš kartos į kartą. Lygiai tas pats su duonos kepimu, grūdų malimu ir t.t.
 O šiandien mes išeiname į finišo tiesiąją kai tik idėjos tiesiogiai mus maitina, o dirba jau ne žmogus, o technika.
 Kaip tai atrodo realiai? Norint šiandien naudotis visais civilizacijos sukurtais pasiekimais mus reikia į mėnesį gauti kažkur apie 5000-10000 €, $, &. Tokiu būdu jei mes gauname atlyginimą tik apie 1000 minėtų valiutų, tai reiškia, kad likusią sumą mes turime susikurti per investicijas.
 Kol aš rašiau šį straipsnį telefonu pasikalbėjau su žmona. Ji yra pedagogė, spec pedagogė dirbanti su specialių poreikių vaikais. Ir štai ką ji papasakojo. 3,5 metų berniukas jai nupiešė keleto Vilniaus bažnyčių varpines ir balsu atkūrė kaip kiekvienas varpas skamba. Genijus? Ko gero taip. O dabar paskaičiuokit kiek reikia pinigų tokio vaiko išlaikymui, kad jis normaliai galėtų išvystyti savo įgimtus poreikius. Aš pabandysiu primesti ko reikia. Atskiro kambario kuriame gal būt turi būti pianinas ir dailės dirbtuvė; reikalinga vaiką vežioti po būrelius (troleibusais neprivežiosi). Iš čia seka, kad  abudu tėvai turi turėti po  automobilį ir t.t. Jei kiekvienas uždirbs tik po 1000€, užteks? Spręskit patys. O jei tokių vaikų 2-3. 


Juk norint išvystyti šiuolaikinius vaikus neužtenka vien tik pamaitinti, aprengti ir išleisti į mokyklą. Reikia: 1. pažinti jo gebėjimus. 2. vystyti gebėjimus. Tai ne šiaip sau mintelė. Tai dabartinio laikmečio būtinas poreikis. Kiek tam reikia pinigų? vidutinio atlyginimo užtenka? 

Komentarų nėra: