Puslapiai

2013 m. balandžio 11 d., ketvirtadienis

Stabilus verslas vystomas pagal vilkų dėsnius







Tėškiau pavadinimą, kaip turi būti. Daugelis pagalvojot, kad verslas  gali vystytis tik tuomet kai konkurentui perkandi gerklę. Nes vilkas, nuo vaikystės, mums asocijuojasi kaip žiaurus, viską aplink, žudantis gyvūnas. Nei velnio. Žmogus n kartų žiauresnis ir plėšresnis.
Gamta-Dievas vilką sutvėrė valgyti mėsą. Kodėl sutvėrė, ne mūsų reikalas. Vadinasi taip reikia. Jei gamtoje nebūtų plėšrūnų valgančių mėsą, tai mus sutryptų kanopiniai, o kopūstus, morkas ir obelis be gailesčio sukapotų zuikiai. 
 Su gamta, mums kaip ir viskas aišku. Neaišku kaip vilko dėsnius pritaikyti verslui, tuo labiau jei širdyje esi švelnus zuikutis.
Mokslininkai paskutiniu metu aktyviai analizuoja plėšrūnų gyvenimą ir, mūsų nuostabai, paneigia visus stereotipus. 
Vienas iš pagrindinių stereotipų, kad gaują valdo pikčiausias ir žiauriausias. Tai netiesa.
 Gaują valdo pora (šeima), kuri tariasi tarpusavyje.
Ir prieš juos iškyla keli uždaviniai:
1.       Pasirūpinti maistu sau ir gaujai,
2.       Išlikti visai  gaujai,
3.       Apsisaugoti nuo kitų plėšrūnų.
Tam būtina tarpusavyje komunikuoti. Vilkai įsakymus ir žinias  perduoda aiškiai ir suprantamai. Jokių paslėptų klaustukų nėra ir būti negali. Karinė disciplina- aiškūs, suprantami įsakymai.
Įsakymą vadas perduoda tiesiai žiūrėdamas pavaldiniui į akis, priekinės kojos tiesios, ausys pastatytos, o jei reikia griežtumo tai dar ir užtvirtinama urzgimu. 
Įsakymas priimamas, nuleidžiant akis, pabrukus uodegą ir t.t.
 Tai vilkų kalba. Ji nėra nei gera, nei bloga. Ji yra tokia. 
 Ir dar. Vilkai atsiradusiais jaunikliais domisi visi. Ir moko, padeda visi  gaujos nariai.
 Vilkų gebėjimas vadovauti ypatingai pasireiškia kritinėse situacijose kai gaują kas nors užpuola. Jei vadas laikosi ramiai, disciplinuotai ir tvarkingai tai gauja išlieka, bet jei vadas pats puola į paniką, tokia gauja išsibėgioja.
 Taigi, pasaulis yra mūsų pačių veidrodis. Jei mes laikome, kad  visa yra žiauru ir negailestinga, tai esame patys sau žiaurūs ir negailestingi, bet jei įžvelgiame  darną ir tvarką, tai  patys tokie  tampame.

P.S. Aš, kaip ir nieko nekalbėjau apie verslą, nors pavadinime yra paminėta. Nu, jooo, nesu vilkas, su potekstėm rašau. :)

Komentarų nėra: