Puslapiai

2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

Sveikas protas ir šiuolaikinis pasaulis




 Kaip sveikam protui žiūrėti į šiuolaikinį pasaulį?  Nors gal klausimą reiktų kelti kitaip.
Kaip sveikam protui žiūrėti į šiuolaikinį pasaulį ir nenuprotėti, neišprotėti.
Nes kuo daugiau įgyji sveiko proto tuo keisčiau  atrodo šis pasaulis ir žmogaus veikla jame.
Iš pradžių žmogus kūrė techniką ir techninę civilizaciją tikėdamasis, kad bus geriau, patogiau.  Iš pradžių jis kūrė priemones palengvinančias fizinį darbą. Kurdamas tikėjosi, kad jos ne tik palengvins darbą, bet ir  suteiks daugiau laisvo laiko.
XX amžiaus antroje pusėje atsirado  skaičiavimo technika, kurios pradinis tikslas buvo palengvinti ir kai kurį protinį darbą. Sukūrė, sujungė skaičiavimo techniką su mechanizmais ir sukūrė robotus. Atrodo viskas tvarkoje:  galima  kai kuriose srityse  visiškai  arba dalinai apsieiti be žmogaus.
Sveikas protas sako, kad žmogus  turintis laisvo laiko  gali daugiau žmogiškų  resursų skirti švietimui, auklėjimui, naujos kartos kūrybinio potencialo ugdymui, savęs tobulinimui ir kt.
Tai ne idealisto pezėjimai. Jei anksčiau buvo konvejeris su visa eile darbininkų, o dabar  darbininkus pakeičia robotai tai žmogaus darbas išsilaisvina. O iš  čia seka, kad žmogus gali dirbti ne 8 valandas, o pav. 4, o tai ir tris. Ne 40 val per savaitę, o 20, 15.
Tai kodėl šiandien  vietoj 4 val dirbame kai kur net 12, o tai ir 16, turime bedarbių ir dar vaidiname krizę?
Prie to pačio  galima paklausti, o kodėl mes vis dar kariaujame kai taip vadinamą didįjį priešą jau  nukenksminome.
Šiandien gamyba vyksta vardam gamybos. Būtų galima šį žaidimą žaisti ir toliau, bet lazda turi du galus.  Gamyba vardan gamybos yra nesveikas dalykas ir šiandien, kaip niekada anksčiau, pasireiškia ligos požymiai:  ekologinė katastrofa, šiltnamio efektas, gėlo vandens trūkumas ir t.t.
 Ką siūlo sveikas protas?  Dirbti mažiau, eikvoti mažiau, šiukšlinti mažiau. Šiandien  labiausiai protingas požiūris skamba maždaug taip: jei gali nedirbti nedirbk. O kiek tiesmukiškesnis kalba tiesiai šviesiai: kai kurie žmogaus  darbai yra nusikaltimas.  
Sutikite, tema įdomi, revoliucinga. Bet iš patirties žinome, kad  bet kokia revoliucija geruoju nesibaigia. Kiekviena revoliucija reikalauja aukų. O kam to reikia?
Ką daryti žmogui kuris tikrai turi sveiko proto, kaip išlikti šiame nuprotėjusiame pasaulyje?  Praktine prasme šis klausimas labai paprastas.  Kaip užsidirbti pinigus, minimaliai  kenkiant  aplinkai?
Gamyba vardan gamybos  gimdo reklamą vardan reklamos. O tiksliau šiandien vyksta tiek gamybinis tiek reklaminis karas. Vienas lektorius paskaitos  metu pateikė tokią mintį: „ sumažinus metines reklamos išlaidas 10 procentų už tas lėšas galima pramaitinti visos žemės gyventojus metus laiko“.  Aš nesiruošiu tikrinti šios minties  tikslaus pagrįstumo, bet, sutikite,  racionalaus grūdo joje tikrai yra.
Gal todėl šiandien, kaip niekad anksčiau, namų verslas, verslas per internetą, home , business, MLM, tinklinis marketingas ir kiti panašūs verslai šiandien plečiasi ypatingai.  Reklama pakeičiama  tarpusavio bendravimu. Ši sritis šiandien plečiasi. Norim mes to ar ne, patinka mums tai ar ne.  
Todėl, gal būt, pagaliau prieisiu prie straipsnio kurį jau senokai noriu parašyti ir kuris turi vadintis maždaug taip: tinklinio marketingo kvintesencija.

Komentarų nėra: