Puslapiai

2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Ekonomika kaip kelias. Vidiniai, išoriniai ekonomikos atramos taškai. (I dalis)


Nu ir temą sau užsidaviau. Kaip išsikapstysiu... nežinau. Bet tema mane vilioja.
Holistinis mąstymas daro revoliuciją. Šiuo metu ji manyje vyksta ir nieko padaryt negaliu. Belieka tik stebėti ir priimti.
Kol kas didžioji žmonijos dalis remiasi išoriniais atramos taškais. Visame kame. Vyraujančios pagrindinės dvi ideologijos: Biblijinė ir evoliucinė žmogų traktuoja kaip priklausomą nuo šio pasaulio. Ir visiškai nesvarbu: ar jis kovos už savo būvį, ar prašys malonės, išorinis pasaulis jam yra duotybė kurią reikia priimti.
Pabandysiu trumpai žmogaus santykį su išoriniu pasauliu ir gal pasiseks įrodyti, kad istorijos eigoje pas žmogų stiprėjo vidiniai atramos taškai. Jei pasiseks tai bus galima numatyti ir tolimesnę eigą.
Sakysim buržuazinė revoliucija buvo tam tikros dalies žmonių iškovota jaučiant savo svorį. Kitaip sakant tam tikra dalis žmonių kurie savo gebėjimų dėka prasigyveno ir tai pajuto pradėjo keisti išorinį pasaulį. Dalis žmonių įgijo vidinius atramos taškus.
19 amžius. Vystantis ekonomikai pas vis didesnį kiekį žmonių stiprėja vidiniai atramos taškai: reikalingi specialistai, trumpinamas darbo laikas, pradedama suprasti, kad reikalinga pramonės žmogui garantuoti užtikrintą senatvę. 19 amžiaus pabaigoj pirmoji šalis, kuri įveda visuotinę valstybinę pensiją yra Danija. Suprantama atsiranda Marksai ir Engelsai kurie savo teorijomis stiprina vidinius žmonių atramos taškus.
XX amžius vyksta didžiulės kovos tarp vidinių žmogaus atramos taškų ir tų kurie gali manipuliuoti išoriniais. Ekonomika diktuoja sąlygas ir reikalauja vis daugiau išsilavinusių žmonių ir socialinių garantijų jiems. O tai reiškia, kad norint gauti naudos reikia stiprinti jų vidinius atramos taškus. Bet galintys manipuliuoti išoriniais atramos taškais organizuoja karus, revoliucijas ir t.t. Bet ginklai taip pat vystosi kol sukuriamas masinio naikinimo ginklas ir manipuliacija tenka bent dalinai apriboti.
Bet vidiniai atramos taškai pas žmones stiprėja, atsiranda Reigonomika, dalinami kreditai, kas, savaime suprantama, stiprina vidinius žmonių atramos taškus.
Šiek tiek apsistosiu ties Keinsu. O jis kalbėjo, kad reikia mažinti darbo laiką, bet tuo pačiu numatė, kad tai problemiška nes žmonės nežinos ką veikti. Verčiant į holistinę kalbą tai reiškia, kad pas žmones dar silpni vidiniai atramos taškai ir bus problemų. Problemos bus pačiam žmogui. Jis nežinos ką veikti. Ir XX amžiaus antra pusė tai ne kas kita kaip žaidimas manipuliuojant išoriniais atramos taškais, kad tik žmogus neturėtų vidinių: pramogų industrija, masiniai sporto renginiai, TV ir kitos masinio manipuliavimo priemonės daro žmogų priklausomą nuo išorės ir atitolina jo stiprėjančius vidinius atramos taškus.
Aš nežinau ar man pasisekė tai perteikti, bet bandysiu analizuoti šias dienas, o tai reiškia krizę.
Krizė tai ne kas kita kaip kova tarp vidinių ir išorinių žmonių atramos taškų.
Pardon, bet dar pakalbėsiu apie prekybą iš holistinių pozicijų.
Su gamyba šiandien viskas kaip ir aišku. Kinai gamina visiems nes pas Kiną vidiniai atramos taškai yra dar silpni. Ir Kino valstybė juo gali manipuliuoti. Bet vat pardavimas susiduria su tikra problema. Prekių gausa reikalauja iš pardavėjo (pardavimo vadybininko) mokėti paveikti pirkėją, o tai gali padaryti tik žmonės su stipresniais vidiniais atramos taškais. Todėl šie žmonės turi studijuoti koučingą, psichologiją, motyvaciją ir kitus aukšto lygio bendravimo įgūdžius. Kitaip sakant jei mes nestiprinsim žmogaus vidinių atramos taškų tai pilnaverčio marketingo neturėsim. Pramoninės epochos pradžioje tokio lygio pardavimo vadybininkų beveik nereikėjo, nes nebuvo prekių gausos.
Gamyboj tiesą pasakius bus tas pats. Kol Kinai gamina viskas gerai, bet kai ir jie nustos reikės pilnai robotizuoti ir kompiuterizuoti gamybą nes žmogaus turinčio stiprius vidinius atramos taškus prie konvejerio nepastatysi.
Pateikiu jūsų teismui pirmą šios mano analizės dalį, atsigeriu kavos ir varysiu antrą.

Komentarų nėra: