Puslapiai

2012 m. spalio 9 d., antradienis

Apie atominę elektrinę kitaip.



Ar pagalvojot kam mums reikalinga valdžia. Nežinot?  Leiskite man atsakyti.  Valdžia mums reikalinga tam, kad jie žinotų maksimaliai visą informaciją, bet mums nesakytų. Tiksliau jie reikalingi tam, kad mums pateiktų tik tą informacijos dalį kuri jiems reikalinga, bet tai nebūtinai turi būti tiesa.


 O pradėt reikia nuo įstojimo į ES. Kaip žinia įstojimas į ES mums kainavo atominę, bet užtai gavome alaus butelį. Primenu, kad stodami į CCCP Mes gavome pigesnį cukrų nors CCCP pačiai cukraus trūko. Sakyčiau, kad praėjus pusei amžiaus  mes  tapome pigesni.  Kam to reikėjo? Tiems kas pastatė alaus.
 Tuo tarpu atominė galėjo ramiai nugyventi savo amžių ir viskas su ja būtų tvarkoje.
Tiesa  anksčiau dirbau energetikos srityje (El tinklų dispečeris). Rašau todėl, kad  parodyčiau, kad šią sritį žinau ir išmanau.
Atominės elektrinės buvo reikalingos pramonės amžiuje kai reikėjo daug elektros energijos. Šiandien šie poreikiai  jau mažėja.  Didžioji dalis transformatorinių Lietuvoje dirba vos kelias procentais  išnaudodamos savo  pajėgumus. O tai reiškia dirba tuščiai ir nuostolingai.

O dabar apie naują elektrinę. Sakau savo nuomonę remdamasis informacija kurią žinau.
1.       Atominio kuro tinkančio atominėm elektrinėm  gamtoje yra tik kokiems 20-30 metų. Tinkamas kuras yra perdirbus atomines bombas. O iš čia seka, kad atomines elektrines gali turėti tik tos šalys kurios jo daug turi, kad ir galvučių forma.
O jei taip yra iš tikro tai dabartinė atominė reikalinga kažkam kažką plauti. Kaip ir ankstesnės uždarymui.
 Kažkas man pasakys, kad mano informacija yra neteisinga ir dar iš aukšto žiūrėdamas pasakys ....tai netiesa ir t.t.
 Ar tikrai taip? O  jei mes surinksim tikrus pasaulinio lygio specus ir padarysim akistatą. Ar  analizavom viešai šį klausimą? (Aš nežinau nes TV nežiūriu, o kitur šios diskusijos nemačiau)

2.       Čekuolis pateikė informaciją tik savo auditorijai. T.y. tik tiems žmonėms kurie neturi interneto ir nesidomi. Tokių yra dauguma. Čekuolio  argumentai  yra  nerimti.
3.       Šiandien aš esu už alternatyvią energiją: saulės, vėjo ir kitokią.
 Taigi, galima būtų daugiau  ir giliau  analizuoti atominės elektrinės situaciją, bet laiko jau nėra.   

P.S. Sekmadienį teko bendrauti su giminėmis bendrame baliuje.  O buvo ten ir tokių kurie žino apie geodezinę padėtį Visagine. O ji nėra idealiai tinkama atominei elektrinei. Bet niekas neatsižvelgia į šios srities specialistų nuomonę.  Nors tą nuomonę žino visi suinteresuoti asmenys.

2 komentarai:

Andrius rašė...

Na su ta atomine elektrine yra dvi medalio pusės...sutinku ir su vienais, ir su kitais, tačiau referendume deja teks pasirinkti tik viena iš dviejų vietų kur dėti kryžiuką:)
Dėl ko aš už AE:
1. Jei neturėsm savo AE, ji tikrai stovės Kaliningrado srity ir mes busim visiškai priklausomi nuo jos arba nuo duju, mazuto ir t.t., ką taipogi perkame iš savo didžiosios kaimynės.
2. Neturėdami savo AE mūsų vaikai ir anūkai tikrai mokės rusams tiek, kiek jie pasakys, kaip yra su dujom dabar.
3. Kodėl LT prabilus apie naujos AE statybą Rusija puolė statyti AE Karaliaučiaus srity ir Baltarusijoje arti LT sienos? Čia retorinis klausimas, į kurį atsakymą kiekvienas susiras pats.

Kodėl aš prieš AE:
1. Už tuos milijardus galima pristatyti termofikacinių katilinių dirbančių ant vietinės žaliavos (šiaudų, durpių, rapsų, žilvičių ar saulėgrąžų) tad šiluma kainuotų pigiau ir kaimiečiai darbo turėtų. Turėtų darbo - turėtų ir pinigų. Galėtų ne tik už šilumą, bet ir už sąlyginai brangesnę elektrą susimokėt.
2. Esame pakankamai normalioje geografinėje padėtyje, kad galėtume maksimaliai "pasikinkyti" gamtos "gėrybes" elektrai gaminti (saulė, vėjas, viršutinis ir požeminis vanduo ir pan.).
3. AE=atominė bomba, kuri vienaip ar kitaip tiksi ir gali "prisitiksėti".

Taigi, brangieji, čia pateikiau tik keletą argumentų, kurių kiekvienas iš mūsų turi ir daugiau, tad kaupkime juos ir atsineškime spalio 14 d. prie referendumo svarstyklių, tuomet berkime juos ant vienos iš lėkštučių - UŽ ir PRIEŠ, tai vienintelis būtinas kažką įtakoti.

Aurius rašė...

http://www.youtube.com/watch?v=PF81-PBp28I&feature=player_embedded
Čia jaunimo klausimai Čekuoliui.
Kaip energetikas aš esu už papildomus el. energijos šaltinius ir geriau, kad jie būtų autonominiai. Kita vertus tai gera proga daugeliui užsitikrinti papildomas pajamas ir net pensiją. Ir dar, Lietuva svajoja atsijungti nuo Rusijos energetinio žiedo ir pereiti prie Europinio. Tokiu atveju ši elektrinė stovėtų labai negeroje vietoje.