Puslapiai

2019 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienis

Kodėl turtingi turtėja, o vargšai vargšėje. Objektyvios priežastys.

Post sovietiniame pasaulyje šia tema  yra sukurta visa  eilė sąmokslo teorijų. Suprantama, kad žmonės kurie nėra kūrybiški į viską žiūri nepatikliai su tam tikru nusistatymu, todėl sąmokslo teorijos jiems priimtinesnės
 Bet yra pakankamai objektyvios priežastys kodėl turtingi turtėja.
Kažkada aš dirbau "Sigmoj" vienoje iš pažangiausių sąjunginio lygio gamyklų ir mačiau viską savo akimis. Sakysim yra paprastos tekinimo staklės kur atitinkamo kvalifikacijos darbininkas gali pagaminti tiek tai detalių per pamainą. Bet kai atsirado kompiuterinės staklės, kurios automatiškai gamino detales, tai jas, bet jau kelias, galėjo aptarnauti ženkliai aukštesnės kvalifikacijos darbininkas. Be abejo jis turėjo uždirbti daugiau nei paprastas tekintojas. Bet sutikite ir su ta mintimi, kad jei jis aptarnaudavo, sakysim, tris stakles kurios pagamindavo tris ar keturis kartus daugiau detalių, tai jam  gal ir reikia mokėti kiek didesnį atlyginimą nei paprastam tekintojui, bet tikrai ne tris ar keturis kartus didesnį. Nes ant paprastų staklių jis pagamintų tiek pat kiek anas tekintojas, o gal net mažiau.
 Kitais žodžiais tariant didesnį kiekį detalių dabar jau pagamina kompiuteris+automatika. O ekonomine kalba kalbant-kapitalas.
  Tai šią situaciją aš mačiau maždaug 1987 metais. Bet Amerikoje visa tai įvyko anksčiau. Todėl, maždaug nuo 1970-75 metų kapitalo santykis su fiziniu darbu pradėjo kisti.
 Tai čia buvo trečia techninė revoliucija. Šiandien jau ateina ketvirta.

O dabar pasižiūrėkim antrą lentelę kuri kalba apie BVP kilimą vienam gyventojui pagal šalis, regionus. Ir matome, kad staigus BVP kilimas sutampa su techninės bazės kilimu. Kitaip sakant su  trečia technine revoliucija. O juk ateina ketvirta. 

Kokias iš to galima daryti išvadas? Kad pastaruosius 50 metų BVP, kitaip kalbant, bendras gerbūvis kilo ne tiek dėl fizinio žmogaus darbo, kiek dėl techninio progreso. Ekonomine kalba kalbant-dėl kapitalo prieaugio.
 Ir kas iš to seka?
 Yra nustatyta, kad normaliam žmogui tam, kad jis patenkintų savo poreikius į mėnesį tereikia gauti maždaug nuo 5000 iki 10000 $, €, &; (visos šios  valiutos maždaug panašios). Iš to seka, kad jei tamstos darbo vieta vertinama sakysim tik 1000 mano išvardintų piniginių vienetų, tai likusią dalį turi investuoti į techninį progresą, kuris vyksta nepriklausomai nori to ar ne, ir gauti atitinkamus dividendus.
 Kam neaišku, bandysiu paaiškinti kiek kitaip. JEI NORI ASMENINIO SAVO KOMUNIZMO (GERBŪVIO, PAŽADĖTOS ŽEMĖS, ROJAUS) TAI TURI BŪTI NE TIK DARBUOTOJAS (DARBININKAS, TARNAUTOJAS, VADYBININKAS, PARDAVĖJAS), BET  IR KAPITALISTAS. Kitaip nei pro kur, šiais laikais.
 Tai čia tik gėlytės. O jau ateina ketvirta techninė revoliucija. Bet apie tai kitą kartą.
 O čia šaltinis iš kurio aš sėmiausi šias mintis:

Komentarų nėra: