Puslapiai

2011 m. kovo 1 d., antradienis

Močiutės klėtelė 2

Aš neatsisakau idėjos sukurti firmą, kuri prekiautų močiutės klėtelės produkcija. Ta proga įsisukim į močiutės klėtelę ir paveizėkim, o kas gi ten yra. Kas nebuvo įslinkęs į močiutės klėtelę ir smaližiavęs ir nebuvo užtiktas pačios močiutės ir negavo per kuprą su šluota tai, suprantama, mano tokio noro nesupras. Bet kam tokia laimė nusišypsojo (o gavimas su šluota per kuprą yra būtina tokios laimės sąlyga), tas mane supras ir man pritars.
O ten būna ne tik skilandžių, lašinių, dešrų, sūrių, bet ir medaus, bičių pienelio, bičių duonelės, uogienių, o kur dar raganiškas skyrelis su visokiomis žolelėmis, liepžiedžiais ir kt. Vau, o kai paaugau tai ir vyną atradau ir midų. Taip, kad šluota tai tik švelnus pakasymas, aš ir baslio nusipelniau.
O Lietuvoj jau gvildenama idėja sukurti bičių produktų parduotuvę prekiaujančią MLM pagrindu. Man patiko.
Ta proga pabandysiu aptarti galimus medaus ir jo produktų prekybos būdus.
Tradicinis. Prekiauti per supermarketus. Prekiauti kaip prekiauja „Skonis ir Kvapas“ firma, užsiimanti pypkiniu, cigaretiniu ir kt. rūkymo reikmenimis. O ji turi, minimalistinis variantas, spintas supermarketuose arba kioskelius hipermarketuose, arba atskiras, nedideles parduotuvėles.
Sutikite, kad prekiaujant medaus produktais, kuriems nereikia išskirtinių laikymo sąlygų, o galiojimo terminai neriboti, tokias spintas galima taikyti. T.y. galima kopijuoti tabako prekybos stilių.
Skaičiuokim. Sakysim, kad po visą Lietuvą galime turėti kokį tūkstantį taškų ir kurių koks 100 bus parduotuvėlės ir kioskai. Spintas reikia pilnai užpildyti ir atsargos palikti, kioskelius ir parduotuvėles reikia pilnai įrengti ir užpildyti prekėmis, reikia nusamdyti 100 pardavėjų ir t.t.
Kiek tai kainuos? O kur dar kasos aparatai?
O samdomiems pardavėjams kiek galime mokėti kai už durų dar tūkstančiai laukia? Nu, minimumo reikia, bet daugiau tai gal ir nebūtina. Nes mes dar nežinom kaip eisis prekyba šiais sunkiais laikais.
Skaičiuoti mes visi mokam, skaičiuojam. Be penkiaženklių skaičių neapsieisim, o gal ir šešiaženklį teks perlipti.
Svarstom kitą variantą. Svarstom galimybę prekiauti MLM pagrindu: spintos atkrenta, kioskeliai atkrenta, parduotuvės taip pat atkrenta, o kartu ir samdomi darbuotojai su kasos aparatais, o ir patalpų nuoma... Ir lieka nulis sveikų, kelios dešimtosios visų investicijų.
Logistika išlieka tokia pati kiek prekiaujant tradiciniu būdu tiek MLM. Prekes reikės pristatyti tiek atskiriems klientams, tiek parduotuvėms. Papildomai reikia gero serverio ir programos, o ir marketingo plano. Bet tai, sutikite, kapeikos.
Bet čia dar ne viskas. Atsidurkime to pardavėjo vietoje, kuriam mes galim mokėti tik minimumą ir kuris sėdės didesnią laiko dalį nieko neveikdamas. Juk taip dabar dirba daugelis tokių parduotuvių. Jose lankosi tik turistai (klientai kurie nieko neperka). Koks jo gyvenimukas, koks jis pataps po metelių kitų nieko neveikiant, o tik sėdint ir laukiant klientų.
Močiutės klėtelėje tai bent romantika buvo: ir saldu, ir gardu, ir per kuprą gauni. O sėdėt ir žiūrėt ir nieko daugiau neveikti, o tik laukti, laukti, laukti... Sutikite, nuobodu.
Taigi, tinklinis marketingas tai romantika, tai nauji žmonės, pažintys, bendravimas...tai gyvenimas.

3 komentarai:

Unknown rašė...

Matematika paprasta, tiek verslininkui MLM pradėti pigiau nei įprastą prekybą, tiek ir pirkėjui galimybė naudoti medų nemokamai, o gal dar ir vieną kitą litą papildomai užsidirbti.

Aurius rašė...

O programa Amerikoje kainuoja apie 15-18 tūkstančių dolerių, o Lietuvoje už 10000 lt padaro.

Regina rašė...

Pasižiūrėkit www.ucs.lt ten ir techniniai ir praktiniai dalykai dėl įmonės gyvavimo ir poreikių surašyti.